Tiada plaza tol lebuh raya di Frankfurt


KARLOVY VARY (Republik Czech): Cuacanya agak dingin sekitar 18 Celcius. Ada peserta kelihatan menggigil ketika sampai di Marttel SPA Hotel petang semalam.

Begitu juga ketika keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa Frankfurt, suasananya dingin. Ada yang terpaksa berpeluk tubuh biarpun sudah mengenakan pakaian tebal.

Keadaan diredakan selepas berada di dalam bas. Haba sejuk dari luar tidak dapat masuk tambahan pula ada alat pemanas bagi mengelakkan penumpang terus diselimuti kesejukan.

Biar pun keadaan matahari memancar, namun gerombongan awan kelihatan seperti hendak hujan memayungi suasana alam di negara industri berat ini. Cahaya matahari masih membuat orang ramai dibaluti kesejukan.

Sepanjang perjalanan dari Frankfurt ke Republik Czech kelihatan treler menguasai jalan raya. Hampir kesemua kenderaan berjenama tempatan dengan didominasi Mercedes, Audi dan BMW.

Malah sekali sekala kelihatan juga kenderaan buatan Negara Matahari Terbit, Toyota, Honda dan Suzuki.

Pemandangan yang jarang diihat di tempat-tempat lain apabila banyak kereta menarik gerabak (kabin) dan turut dilekatkan basikal di bahagian belakang.

Sepanjang laluan dengan jalan dua dan tiga lorong sebelah, belum lagi dijumpai plaza tol seperti yang banyak terdapat di Malaysia. Jalan juga tidak berlaku kesesakan lalu lintas biar pun waktu orang balik kerja.

Kelainan juga dapat  disaksikan apabila bas dilengkapkan kota hitam dan setiap dua jam perjalanan perlu berhenti rehat seketika. Begitu juga selepas melepasi sempadan negara lain kenderaan berat juga perlu rehat seketika.

Pelancong juga tidak perlu berhenti ketika melintasi sempadan dan perlu dicop passport perjalanan. Difahamkan semua negara Eropah tidak ada halangan Imigresen, seolah-olah tidak wujud sempadan antara negara.

Tiada plaza tol dan Imigresen membolehkan kenderaan melintasi sempadan antara negara dengan lancar. Malah sistem jalan raya juga nampak lebih teratur tanpa banyak lampu isyarat ketika meliwati bandar-bandar kecil.

Inilah kelebihan yang ada di negara maju, biar pun Malaysia pun juga sudah jauh melangkah ke hadapan. Pembangunan di sini tidak bermakna dipenuhi bangunan-bangunan pencakar langit, sebaliknya bangunan lama dikekalkan.

Monumen bersejarah tersebut ternyata membuat Jerman dan Republik Czech menjadi tarikan utama pelancong.

Sumber :- Harakahdaily

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: