Umno BN kecewa Selangor tak juga bankrap


Dari Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 10 Jan: Para pemimpin Umno BN terus kecewa, apabila Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang dijangka akan bankrap kerana memberikan air percuma kepada rakyat, tidak juga bankrap walaupun telah empat tahun memerintah negeri itu.

Malah dalam masa yang sama, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor boleh pula mengumpulkan wang dengan jumlah amat besar sehingga melebihi RM1,000 juta atau melebihi RM1 bilion tahun lalu untuk diagihkan dan dipergunakan bagi kepentingan rakyat.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, kejayaan yang dicapai oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor itu memberikan tamparan amat hebat kepada para pemimpin Umno BN kerana ia berlaku di luar dugaan mereka.

Menurutnya, pada jangkaan mereka, setelah memberikan air percuma kepada rakyat sebaik sahaja memerintah Selangor sejak tahun 2008 lalu, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor pasti akan bankrap.

Katanya, tetapi setelah menunggu tahun demi tahun sehingga tahun ini, kejadian itu tidak juga berlaku, sebaliknya Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor semakin kaya, malah dapat mengutip hutang-hutang yang ditinggalkan oleh mereka dengan jayanya.

“Para pemimpin Umno BN ternyata amat kecewa dengan kejayaan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mentadbir negeri dengan baik. Ini juga membuktikan jika kita mentadbir negeri dengan baik, kita tak akan rugi, malah semakin berjaya,” katanya pada satu majlis bersama orang ramai, di sini.

Kejayaan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mengumpulkan kekayaan untuk negeri sehingga sebanyak itu, menurut beliau, bukan sekadar membuatkan para pemimpin Umno BN sudah tidak berani lagi membuat andaian seperti itu, malah turut meniru langkah-langkah yang diperkenalkan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Katanya, sehingga tahun 2011, kutipan yang sebelum itu sebanyak RM400 juta meningkat kepada RM500 juta dan kemudian meningkat lagi sehingga melebihi RM1,000 juta.

“Mereka terdiam kerana Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tak juga bankrap. Air yang diberikan percuma kepada rakyat tak bocor dan mereka juga tahu pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat tak bocor,” tegasnya.

Kejayaan kerajaan negeri mengumpulkan wang sehingga sejumlah itu, tambah beliau, pasti akan memberikan pelbagai faedah kepada rakyat kerana wang tersebut akan diagihkan kepada rakyat meliputi semua peringkat menerusi pelbagai program yang dilaksanakan dari semasa ke semasa.

“Semua itu kita terjemahkan menerusi belanjawan yang kita bentangkan. Daripada belanjawan kita itu pula, rakyat sendiri tahu dan pemimpin Umno BN juga tahu, belanjawan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor adalah belanjawan berimbang.

“Ertinya, hasil yang kita dapat, kita gunakan untuk kepentingan rakyat. Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor juga tidak berhutang dan ini menunjukkan seluruh rakyat Selangor tidak menanggung sebarang hutang,” jelas beliau.

Pengajaran yang boleh diterima oleh para pemimpin Umno BN dari kejayaan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor itu, katanya, sekiranya para pemimpin mentadbir negeri dengan baik, dengan telus, ia tidak akan merugikan, malah akan mendapat hasil yang jauh lebih baik dari yang dijangkakan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: