Kereta “Car-puccino” Guna Kopi Gantikan Minyak


Sebuah kereta yang dikuasakan oleh biji kopi telah berjaya menamatkan perjalanan sejauh 210 batu dari London ke Manchester.

Digelar “Car-puccino”, kenderaan itu menggunakan (bersamaan) lebih daripada 10,000 espressos untuk melengkapkan perjalanan – sesekali berhenti bagi membersihkan penapis dan mengisi kopi setiap 70 batu.

Kereta VW SCIROCCO tahun 1988 telah diubahsuai oleh Jem Stansfield, hos rancangan BBC BANG GOES THE THEORY untuk membuktikan kopi ditukar sebagai gas-gas bahan api yang boleh digunakan dalam enjin menggantikan petrol.

https://i0.wp.com/newsliteimgs.s3.amazonaws.com/100312_coffee2.jpg

Jem berkata kereta itu, dicipta bagi menggalakkan pameran The Big Bang di Manchester: “Ia adalah penting untuk kanak-kanak memahami yang tenaga kuasa bukan sesuatu yang mistik, hanya dengan memetik suis atau memijak pedal sudah menghasilkan kuasa.

“Dengan cabaran mendapatkan bekalan tenaga yang dihadapi seluruh dunia, kami menggalakkan anak-anak memikirkan tentang sumber bahan api alternatif, di mana tenaga disimpan dan bagaimana ia boleh dikeluarkan, itu lebih baik!

“Ini merupakan satu daripada bertujuan The Big Bang dan sesuatu yang kami dari pasukan Bang Goes the Theory hendak menunjukkan secara praktikal.

pulakdah

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: