Namakan siapa pemimpin pembangkang itu – Lim Kit Siang


Dari Harakahdaily

Ketua anggota Parlimen DAP, Lim Kit Siang mencabar Tun Dr Mahathir Mohamad menamakan pemimpin pembangkang yang ditemuinya dan dijanjikan tidak akan ditangkap dalam Operasi Lalang 1987.

“Biar Mahathir namakan pemimpin pembangkang yang beliau temui dan berjanji tidak akan menangkap mereka tetapi telah dilanggar oleh polis dalam tangkapan Operasi Lalang,” kata Lim Kit Siang dalam kenyataannya.

Cabaran ini dibuat beliau dalam kenyataannya berikutan kenyataan Mahathir dalam buku “Doctor M: Operation Malaysia – Conversations with Mahathir Mohamad” oleh Tom Plate.

Dalam buku itu, Mahathir berkata dalam wawancaranya dengan penulis buku itu,  dia telah menemui semua pemimpin pembangkang dan yakinkan mereka tidak akan ditangkap menjelang Operasi Lalang tahun 1987.

“Dan awak tahu apa yang polis buat? Polis menangkap mereka. Habis kredibiliti saya,” kata Mahathir dalam wawancara itu.

Bagi Lim Kit Siang, Mahathir bukan sahaja menghidap penyakit ingatan terpilih dan salah ingatan tetapi juga memutarbelitkan kebenaran sepanjang 22 tahun sebagai perdana menteri.

“Saya tidak pernah bertemu Mahathir dan dia tidak pernah memberikan jaminan kepada saya bahawa saya tidak akan ditangkap sebelum Operasi Lalang dilancarkan pada 27 Oktober 1987, walaupun sehari sebelum itu saya telah bercakap di Parlimen bagi membahaskan bajet 1988,” kata Lim Kit Siang.

Bagi beliau, adalah tidak wajar bagi Mahathir untuk melepaskan bebanan Operasi Lalang itu kepada polis.

Ini kerana, dia bukan sahaja telah mempertahankan tindakan polis menangkap 106 orang di bawah Seksyen 73 ISA itu bahkan juga telah menggunakan kuasanya sebagai Menteri Dalam Negeri untuk memerintahkan 49 dari mereka ditahan selama dua tahun  di Kemunting.

Lim Kit Siang juga mendakwa Mahathir membuat dakwaan palsu terhadap anggota Parlimen DAP dengan berkata mereka ditangkap bukan kerana mereka anggota Parlimen atau fahaman politik mereka tetapi kerana ‘cuba mencetuskan ketegangan kaum’.

Misalnya, Mahathir telah memberitahu Asiaweek 11 November 1988, “Segelintir mereka masih ditahan kerana mereka enggan berhenti dari mencetuskan ketegangan kaum.

“(Lim) telah ditangkap bukan kerana dia pemimpin pembangkang tetapi kerana dia mencetuskan ketegangan kaum di negara ini. Mereka akan terus ditahan sehinggalah mereka berubah fikiran untuk membuat perkara yang betul..”

“Mahathir tidak boleh mengelakkan diri dari bertanggung jawab dan meletakkannya di bahu polis tetapi perlu memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana telah menjadi peneraju dalam Operasi Lalang, satu peristiwa gelap dalam sejarah hak asasi manusia di Malaysia,” kata Lim Kit Siang.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: