Polis musnah bom perang terbesar di Sarawak


Sepasukan Unit Pemusnah Bom (UPB) polis hari ini telah berjaya memusnahkan sebiji bom seberat kira-kira 450 kilogram yang dipercayai dijatuhkan oleh tentera British semasa Perang Dunia Kedua berdekatan Sekolah Menengah Kerajaan Lutong, kira-kira 12 km dari Miri.

Bom paling besar pernah ditemui di negeri ini terpaksa diletupkan dua kali bermula dari pukul 2.45 petang bagi mengelakkan kemungkinan berlaku kerosakan di sekitar kawasan terbabit.

Pegawai Turus Logistik dan Persenjataan Polis Kontinjen Sarawak, ASP Wan Zulkifli Wan Ali yang mengetuai operasi itu berkata bom berkenaan juga ditanam kira-kira 3.66 meter sebelum diletupkan.

Polis di Miri telah dimaklumkan berkenaan penemuan bom itu kira-kira pukul 2.00 petang Jumaat lepas dan ekoran dari saiznya yang agak besar telah merujuk kepada Ibupejabat Polis Sarawak di Kuching.

Seorang pekerja binaan menemui bom berkenaan semasa sedang menggali lubang menggunakan sebuah jentera pengorek.

Wan Zulkifli yang tiba semalam mengetuai sepasukan 10 orang pakar dari UPB Sarawak dan Bukit Aman untuk memulakan kerja-kerja pemusnahan bom berkenaan.

Kawasan dalam lingkungan 1.5 km dari tempat penemuan itu juga turut dikosongkan sementara kira-kira 81 orang terdiri dari anggota Polis, Pasukan Gerakan Am dan Rela telah dikerah untuk membuat kawalan di pinggir kawasan lingkungan yang ditutup.

Kira-kira 700 orang penduduk dari dua buah kampung yang berdekatan juga ditempatkan sementara di sebuah sekolah rendah di Lutong semasa operasi pemusnahan itu bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku.

–Bernama

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: