Cara untuk memandu Kereta Transmisi Automatik


automatic transmission 1

Transmisi Automatik

Memandu kereta transmisi automatik berbeza sedikit berbanding dengan kereta transmisi manual. Memandu kereta transmisi automatik sangat mudah kerana pemandu tidak perlu mempelajari teknik mengawal klac dan menukar gear yang kebiasaannya menjadi satu masalah buat pemandu yang baru belajar dan juga guru sekolah memandu. Mungkin anda telah belajar memandu kereta transmisi manual dan mendapati sangat susah untuk menguasai teknik pertukaran gear dan mengawal klac.Sekiranya anda mengalami masalah ini anda boleh la bertukar kepada kereta transmisi automatik.Bagaimanapun operasi transmisi automatik dan fungsinya berbeza. Anda perlu tahu cara memandunya sebelum dapat merasai kesenangannya.

Di bawah, kami memberikan sedikit tips dan cara-cara pemanduan kereta transmisi automatik.

Bagaimana cara untuk memandu Kereta Transmisi Automatik.

automatic transmission 2

Langkah-langkah

1. Cari pemandu berpengalaman, seelok-eloknya guru sekolah memandu untuk mengajar anda.
2. Sekiranya anda telah belajar cara memandu kereta transmisi manual, maklumkan pada guru yang ingin mengajar.
3. Beritahu masalah yang anda hadapi. Seperti tidak tahu cara menukat gear dan macam-macam lagi.
4. Duduk disebelah guru memandu dan dengar peneranganya.
5. Perhatikan cuma terdapat dua pedal di dalam kerta transmisi automatik iaitu pedal brek dan pedal minyak.
6. Pastikan cuma kaki kanan yang menekan pedal. Kaki kiri rehatkan di lantai.
7. Perhatikan kedudukan gear. Berbeza daripada manual yang mempunyai 5 gear dan gear R. Transmisi auto mempunyai beberapa pilihan iaitu P untuk Parking, R untuk gear undur, D untuk memandu dan N untuk Neutral ( Digunakan sekiranya kereta perlu ditolak atau ditarik).
8. Periksa kedudukan gear berada pada parking (P).
9. Hidupkan enjin.
10. Tekan pedal brek dengan kaki kanan.
11. Gerakkan gear daripada kedudukan (P) ke kedudukan (D).
12. Untuk keselamatan, lihat sekeliling, termasuk titik buta (blind spots) dalam keadaan brek tangan belum diturunkan.
13. Sekiranya keadaan selamat, lepaskan brek tangan.
14. Gunakan isyarat sekiranya ada kenderaan lain.
15. Lepaskan brek kaki dengan perlahan dan kereta akan mula bergerak kehadapan.
16. Tekan pedal minyak untuk meningkatkan kelajuan.

Gerakkan gear daripada “D” ke “3″, “2″, or “L” untuk mengawal kelajuan ( tanpa brek) dalam keadaan tertentu seperti mendaki, kesesakan lalu lintas dan hujan.

Steps

1. Find an experienced driver, preferably a professional driving instructor, to teach you.
2. If you have been learning to drive in a manual car explain this to the instructor.
3. Tell him about any problems you have been experiencing such as not knowing how or when to change gears.
4. Sit beside the instructor and listen to him as he explains the different controls.
5. Notice there are only two foot pedals in an automatic transmission car – the brake and gas pedals.
6. Remember both pedals are operated by your right foot – your left foot stays on the floor.
7. Study the gear selector. Instead of markings 1 – 5 and R (for reverse) an automatic gear selector has the following markings – P for Park, R for Reverse, N for Neutral (use this if the car has to be pushed or towed) and D for driving.
8. Check that the car is in Park (P).
9. Turn on the engine.
10. Press the brake pedal down with your right foot.
11. Move the gear lever from park option (P) to drive option (D).
12. With your hand on the handbrake look all around, including the blind spots, to check it is safe to move off.
13. If it is safe all around, release the handbrake.
14. Use your indicators if there is anyone around who is likely to benefit from a signal.
15. Slowly, lift your foot off the brake – the car will start to move forward.
16. Move your foot over to the gas pedal and press down to increase speed.

Manually shift from “D” to “3″, “2″, or “L” to regulate speed safely (less braking) in adverse conditions (steep hills, heavy traffic, snow, ice, rain).

transmissions

Tips

Kereta akan bergerak kehadapan sebaik sahaja anda memilih ke D. Pastikan kaki anda menekan brek sehingga anda benar-benar bersedia untuk bergerak.
Memandu kereta automatik lebih senang berbanding kereta manual. Anda mempunyai banyak masa utuk memerhatikan keadan jalan dan sebarang bahaya yang akan berlaku.
Anda masih perlu untuk mempelajari cara-cara pemanduan berhemah.
Anda perlu mempelajari papan tanda jalan dan isyarat-isyarat.
Anda tidak perlu meletakkan kedudukan gear pada kedudukan Neutral N sekiranya berhenti di lampu isyarat. Tetapi sekiranya anda berhenti terlalu lama, bolehlah meletakkan gear pada kedudukan Neutral.

http://kereta.info

About these ads

10 Respons to “Cara untuk memandu Kereta Transmisi Automatik”

  1. shafifah Says:

    MAJLIS BERSAMA AD-DAIE – AL-USTAZ AHMAD UMAR BAFADHAL : http://wp.me/piAx4-1jq

    SYARAHAN PERDANA BERSAMA DR. SYEIKH SALIM ALWAN AL-HASANIY : http://wp.me/piAx4-1k2

    Buku Sifat Solat Nabi yang Sahih : http://wp.me/piAx4-1jf

  2. Salamiyah Hj Said Says:

    Ajar saya teknik parking yang betul

  3. syisyi Says:

    bagaimana nak tukar gear D ke 3, 2, seterusnya L. boleh tak terangkan fungsi gear 3, gear 2 dan gear L mengikut keadaan

  4. thanks to you … I will try ,,, buat mase ni saya tau pandu yang manual je yang auto sape la nak aja ,,,,

  5. assalamualaikum saye hendak bertanya satu soalan.di pusat memandu boleh tak belajar memandu secara transmisi automatik.berapakah bayarannya

  6. saya dah lama xbawak kereta…skunk baru nk bawak…dlu blajar manual skunk nk bawak kreta auto…..tp sy betol2 dh lupa step bawak kereta…cm mane ye?ad x mane2 kelas memandu yg blh bg latihan utk org yg dh der lesen tp lupa step nk bawak…please reply me as soon as possible

  7. masalah : tak boleh start pd gear P. Terpaksa ke gear N utk start. adakah ia memudaratkan kenderaan?

  8. saya belajar sendiri meman
    du kete auto.dan sekarang saya betul2 confident dengan diri saya kerana cara saya memandu atau cara mengendalikan kete auto sama dengan tip yg di berikan ,terima kasih kerana membuat kan saya lebih berkeyakinan

  9. Sharifah Nur Syahirah Says:

    di pusat memandu ada tak belajar memandu kereta transmisi automatik n berapa bayarannya ? trimas :)

  10. Nadia Says:

    Salam..
    Saya nk tny, mcm sy guna kereta viva automatik and gear sy ada P, R, N, D4, D3 dan D2. Sy nak tau cara yg betul untuk mggunakan gear D4, D3 dan D2. Sbb sy selalu kalau drive guna D4 je.. tq!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 79 other followers

%d bloggers like this: